/
/
Priča o kašmiru

Priča o kašmiru

Kada kažemo kašmir, među prvim asocijacijama svakako se nalaze elegancija i luksuz. Ovo fino životinjsko vlakno dobija se od kratke, mekane dlake planinskih koza i poznato je kao jedno od najskupljih vlakana na svetu. U planinskim predelima Azije, pre svega u Mongoliji, Kini, Indiji, Nepalu i Butanu, žive različite vrste kašmirskih koza, koje su svoje ime dobile po po oblasti Kašmir na severozapadu Indije. Za oblast Kašmir vezana je i proizvodnja kašmirskih šalova koji su zauzimali važno mesto u evropskoj modi 19. veka. Pravljeni su od vune jedne vrste kašmirske koze, koja je poznata pod imenom pašmina.

Kašmir je veoma tražen u svetu mode. Tople, udobne i lagane tkanine od kašmira izuzetno su prijatne za nošenje, imaju odličan pad i mekanu teksturu. Zbog svoje finoće kašmir zahteva pažljivo održavanje. Istovremeno, u pitanju je veoma ograničen resurs: jedna kašmirska koza može da proizvede oko 200 grama vlakna godišnje, što znači da je za izradu jednog džempera potrebno vlakno nekoliko ovaca. Istorija proizvodnje kašmira traje vekovima, a danas su njegovi vodeći proizvođači Kina i Mongolija. 

Moderna odeća od kašmira privlači pažnju svojim jednostavnim, klasičnim linijama i visokim standardima izrade. Od kašmira se najčešće prave elegantni kaputi i odela, kao i kvalitetna trikotaža. Od sredine 20. veka, jedan od najpopularnijih modnih predmeta od kašmira postaju džemperi. Mekani, udobni i topli, dostupni su u različitim bojama i stilovima, tako da se mogu nositi u različitim prilikama. Važno je imati u vidu da je kvalitet pravog kašmira praćen i odgovarajućom cenom.

Brojni kašmirski šalovi, ogrtači, kaputi, džemperi i drugi odevni predmeti čuvaju se u muzejskim zbirkama širom sveta, svedočeći o luksuzu, stilu, eleganciji i modnim trendovima koji su se menjali, ali i trajali kroz vreme. U zbirci Okružnog muzeja umetnosti Los Anđelesa (LACMA) sačuvan je zanimljiv predmet od kašmira: haljinica za dečake ukrašena svilenim vezom i kićankama, napravljena u Kašmiru za zapadno tržište oko 1855. godine. Tokom celog 19, pa i početkom 20. veka, haljinice od različitih materijala su bile uobičajena odeća za sasvim male dečake, do četiri godine starosti, a možemo ih videti i na porodičnim fotografijama srpskog građanstva s kraja 19. i početka 20. veka.

Odeća od kašmira bila je prepoznatljiv deo garderobe britanske kraljice Elizabete II. Kaputi i kardigani od kašmira zauzimali su posebno mesto među kraljičinom odećom, a zna se da je volela da nosi kašmirske džempere poznatog škotskog brenda Pringle, koji od 1956. godine ima titulu dvorskog liferanta (Royal Warrant). Kraljičinom nagradom za preduzetništvo (Queen’s Award) nagrađen je 1967. godine još jedan poznati proizvođač odeće od kašmira, Ballantyne. Džempere brenda Pringle obožavala da nosi i princeza Grejs od Monaka.

Džempere „kralja kašmira“, Brunela Kućinelija (Brunello Cucinelli), rado nose Vilijam, princ od Velsa i glumac Danijel Krejg (Daniel Craig). Princ Vilijam pozirao je u Kućinelijevom džemperu na jednoj od svojih zvaničnih veridbenih fotografija, dok je Krejg nosio Kućinelijevu odeću čak i u ulozi britanskog tajnog agenta Džemsa Bonda, u filmovima Spektra (Spectre) i Nije vreme za umiranje (No Time to Die). Među poznatim proizvođačima luksuzne i kvalitetne odeće od kašmira nalaze se brendovi kao što su Bramani Cashmere, Loro Piana i Malo.

Nošenje odeće od kašmira znak je visokog ukusa i stila. Bez obzira na to da li smo se obukli za izlazak, poslovni sastanak ili je pred nama neka od dnevnih obaveza, kašmir daje dodir elegancije svakoj odevnoj kombinaciji, čineći da se osećamo samouvereno, udobno i šik.

Draginja Maskareli

muzejska savetnica – istoričarka umetnosti i mode

Slike:

1. Kašmirske koze; foto: Vikimedijina ostava /  CC BY-SA 4.0 / Ishana Verma

2. Kaput od kašmira, modna ilustracija, 1830-te, zbirka  G. & C. Franke; foto: Vikimedijina ostava / javno vlasništvo

3. Haljinica za dečake, Kašmir, oko 1855, Okružni muzej umetnosti Los Anđelesa (LACMA); foto: Vikimedijina ostava / javno vlasništvo

4. Kraljica Elizabeta II sa porodicom, Ilustrovana politika, Beograd, 17. oktobar 1972; foto: Vikimedijina ostava / javno vlasništvo

5. Kraljica Elizabeta II, kraljica majka i princeza Beatris, Balmoral, 1988, Nacionalni arhiv Novog Zelanda; foto: Vikimedijina ostava / CC BY 2.0

Exclusive Store 1

image00006

ponedeljak / subota: 09.00 – 21.00
nedelja: 12.00 – 20.00

Exclusive Store 2

Global Fashion 6

ponedeljak / nedelja: 10.00 – 22.00

Outlet Store

wide angle

ponedeljak / petak: 11.00 – 19.00
subota: 10.00 do 18.00