/
/
Istorija mode i ulični stil

Istorija mode i ulični stil

U Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu održana je 1994. godine izložba pod nazivom Streetstyle: From Sidewalk to Catwalk, 1940 to Tomorrow (Ulični stil: od trotoara do modne piste, od 1940 do sutra), čiji je kustos bila Ejmi de la Hej (Amy de la Haye). Na izložbi je prikazano skoro 300 predmeta koji su predstavljali britansku i američku sup i kontrakulturu, sa idejom da se pokaže kako su one postale uticajan fenomen u Britaniji. Izložba je ponudila nove interpretacije dinamike odevanja, smeštajući u kulturni kontekst odeću bajkera, surfera, rokabilija, hipstera, rokera, pankera, gotičara i dr. Izložene kožne jakne, džins, kaftane, bejzbol kape, kaubojske čizme i psihodelične košulje pratili su muzika, fotografija, video i modni detalji, čime je omogućena vidljivost kompleksnih faktora koji su uticali na razvoj uličnog stila.

Streetstyle je bila prva modna izložba čija je polazna tačka bila ideja da se prikaže raznovrsnost supkultura u okviru kojih su mladi stvarali prepoznatljive identitete, koristeći odeću i muziku koju su sami izabrali. Kreatori ulične mode kao što su Džimi Džambl (Jimmy Jumble), Sara Reti (Sarah Ratty), Oz (Oz), Кler Trenter (Clare Tranter) i Кrejg Morison (Craig Morrison), bili su po prvi put su predstavljeni pored poznatih imena visoke mode: Кarla Lagerfelda (Кarl Lagerfeld), Done Кaran (Donna Кaran), Iva Sen Lorana (Yves Saint Laurent), Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood), Кelvina Кlajna (Calvin Кlein) i Đanija Versaćija (Gianni Versace), koji su takođe smatrali uličnu modu snažnim izvorom inspiracije. Zbog inovativnog pristupa i velike posećenosti, izložba se očekivano našla na meti kritike, od upitanosti kakva se to odeća našla u jednom od najsvetijih hramova britanskog umetničkog establišmenta[DM1] , do zamerki da je suviše akademska i da ne uspeva da poveže odeću sa drugim aspektima supkultura (muzika, politika) ili da ne prati brzu dinamiku uličnih stilova koji konstantno nastaju i razvijaju se.

Danas, skoro trideset godina kasnije, veza uličnog stila i mejnstrim mode jasna je i prepoznatljiva svim ljubiteljima odeće. Stoga ne iznenađuje što je ova tema dobila važno mesto na jednoj od zapaženih modnih izložbi u 2023. godini, Beyond the Little Black Dress (Iza male crne haljine). Izložba, čiji je kustos Džordžina Ripli (Georgina Ripley), održana je u Nacionalnom muzeju Škotske u Edinburgu (National Museums Scotland). Prateći sliku[DM2]  male crne haljine kroz više od 60 odevnih predmeta, od Koko Šanel (Coco Chanel) i 1920-ih do danas, izložba je dekonstruisala ovaj obavezan deo ženske garderobe, posmatrajući ga, između ostalog, kao prazno platno na kome su tokom jednog veka projektovani različiti identiteti i kulturna značenja.

Segment izložbe Beyond the Little Black Dress pod nazivom Subcultural Black (Supkulturna crna) bio je posvećen simbolici crne boje u odeći različitih supkulturnih pokreta 20. veka i njihovom uticaju na mejnstrim modu. U okviru ovog segmenta, našli su se modeli britanskih dizajnera Zandre Rouds (Zandra Rhodes) i Gereta Pjua (Gareth Pugh), inspirisani pankom, kao i oni britanske dizajnerke Tereze Koburn (Theresa Coburn) i belgijskog dizajnera Olivijea Tejskensa (Olivier Theyskens), inspirisani gotičkom supkulturom.

Izvor inspiracije za mejnstrim modu bila je i supkultura ulične odeće, koja ima svoje korene u hip-hop sceni 1970-ih godina i u afro-karipskim, latino i afroameričkim delovima Njujorka, poput Bronksa. Jedan od brendova koji su poznati po luksuznoj odeći ispirisanoj uličnim stilom je italijanski brend Off-White, koji je 2013. godine u Milanu osnovao američki modni dizajner Virdžil Abloh (Virgil Abloh). Na izložbi Beyond the Little Black Dress ovaj brend bio je zastupljen crnom haljinom iz predjesenske kolekcije za 2018. godinu. Na kratkoj Off-White haljini od viskoze i poliestera ispisan je pod znacima navoda tekst Little black dress (Mala crna haljina). Citirane reference na popularnu kulturu i istoriju mode prestavljaju prepoznatljivu crta brenda i Ablohovog dizajna. Prezentujući reči Little black dress kao citat, Abloh istovremeno preispituje njihovu validnost[U3] , satirizujući kulturnu valutu [U4] male crne haljine.

Izvori inspriacije imaju važnu ulogu u savremenom modnom sistemu, koji podrazumeva niz interakcija između različitih faktora – modnih kuća, proizvođača tkanina i odeće, distributera i kupaca. U tom smislu, reference na ulični stil i popularnu kulturu omogućavaju modnom dizajneru da uspešno posreduje između ovih faktora, stvarajući dinamiku mode i trendove u duhu vremena.

Draginja Maskareli

muzejska savetnica – istoričarka umetnosti i mode

Slike:

1–3. Izložba Beyond the Little Black Dress, Nacionalni muzej Škotske, Edinburg, 25. septembar 2023; foto: D. Maskareli

4. Virdžil Abloh, Pariska nedelja mode, jesen / zima 2019; foto: Vikimedijina ostava / CC BY-SA 4.0 DEED / Myles Kalus Anak Jihem

5. Patike Air Force 1, Nike i Off-White, 2017; foto: Vikimedijina ostava / CC BY-SA 4.0 DEED / Puppyc


Exclusive Store 1

image00006

ponedeljak / subota: 09.00 – 21.00
nedelja: 12.00 – 20.00

Exclusive Store 2

Global Fashion 6

ponedeljak / nedelja: 10.00 – 22.00

Outlet Store

wide angle

ponedeljak / petak: 11.00 – 19.00
subota: 10.00 do 18.00